העצמת מורים – מהות ודגמים
תהליך ההעצמה נקבע על ידי הנסיבות והאירועים המתרחשים בחיי הפרט (במקרה זה המורה), והוא קשור לשינויים שעובר הפרט מהיותו אדם פסיבי להיותו אדם אקטיבי, יחסית.
רכיבי תחושת ההעצמה מבטאים תהליכים פנימיים וחיצוניים שעובר הפרט בתפיסת עצמו ובהתייחסותו לסביבתו. בסקירה שני חלקים: חלק ראשון – דיון בהגדרות ובמשמעויות של מושג ההעצמה, בבחינת ההעצמה כתשומה, כתהליך וכתפוקה (תוצר). תיאור ההעצמה כתהליך אישי, כתהליך קבוצתי וכתהליך ארגוני, תהליכים המבטאים חלק משמעותי בהבניה של קריירה מקצועית. בסיום דן הפרק בתוצרי ההעצמה. חלק שני – תיאור ובחינה של מהות ההעצמה בהקשר החינוכי של בית הספר, סקירת מאפייני המורה המועצם, בחינת הקשר בין העצמת מורים להישגים לימודיים והצגת דגמים של דפוסי העצמה בקרב מורים.
"ממעוף הציפור" – סיפורי התפתחות מקצועית של מורים
הספר ממעוף הציפור: סיפורי התפתחות מקצועית של מורים מפגיש את הקוראים עם תשעה סיפורי התפתחות מקצועית של מורות במהלך לימודיהן לקראת תואר שני בחינוך.
מה הניע אותן לצאת לתהליך של התפתחות מקצועית? מה הביאן לידי ההחלטה לבחור במסלול התפתחות כזה או אחר? מה משפיע בסופו של דבר על תהליך ההתפתחות של מורים? מיהן הדמויות השותפות לתהליך זה? או בקצרה: איך כל זה קורה? בשנים האחרונות מתחוללות רפורמות רבות בארץ ובעולם בנושא התפתחותם המקצועית של המורים בעקבות ההבנה שלמידה לאורך החיים המקצועיים של המורה היא תנאי הכרחי להתמחותו ולהצלחתו. חלקו הראשון של הספר עוסק בהגדרות כלליות של המושגים "התפתחות מקצועית״ ו״פיתוח מקצועי״ וסוקר את הספרות העדכנית בתחום. חלקו השני מתמקד בסיפוריהן של המורות ומארגן אותם בשלושה מעגלים בהתאם למקור ההניעה להתפתחות: מעגל האני, הקשור באני המספר; מעגל האחר, הקשור בסוכן שינוי משמעותי; ומעגל המערכת, הקשור במערכת הארגונית הסובבת את המורה. ייחודו של הספר בשזירה ובשילוב של המניעים הללו למודל שמציג תמונה כוללת ומורכבת שלהם. תמונה זו יש בידה לסייע למורים עצמם, לאנשי חינוך ולקובעי המדיניות בתחום.
על הרצף
הספר על הרצף: הכשרה, התמחות ופיתוח מקצועי של מורים – מדיניות, תאוריה ומעשה מפגיש את הקוראים עם מדיניות פיתוחם המקצועי של המורים בישראל, החל בתקופת הכשרתם, דרך התמחותם וכניסתם לתפקיד, ולאורך עבודתם בשדה ההוראה.
תפקיד המורה נותר עמוד התווך של מערכת החינוך. עם זאת הפנים המשתנות של מערכות חינוך בארץ ובעולם לרבות תפקידו של המורה בתוכן, מחייבות חשיבה מחודשת על אודות מדיניות ההכשרה והפיתוח המקצועי של מורים.
הספר נועד להציג ולבחון את התפיסה בדבר נחיצותו של רצף בהתפתחותם המקצועית של המורים, תפיסה הנגזרת מן הצורך הקיומי בלמידה ובהתעדכנות מתמדת לאורך החיים במציאות המשתנה תדיר של המאה ה-21. שלובים בו במארג ייחודי פרקי מדיניות, מחקר ועשייה בכל אחד משלבי הרצף.
פרקי המדיניות מנוסחים לעתים קרובות בלשון של הנחיות או של תיאורי הפעלה ובצדם שיקולי דעת. בפרקי התאוריה והמחקר משולבים הגות וניתוח העשייה במבט ביקורתי. הספר מביא לידי ביטוי סוגות של מחשבה ושל כתיבה שעל פי רוב אינן דרות יחדיו. שילובן בו יוצר מארג של דימויי עשייה ובוחן אותם דרך עדשות המדיניות, המחקר והתאוריה. כך מתהווה בו מרחב חשיבה היברידי, שדברי תאוריה ודימויי עשייה נעים בו אלו לצד אלו, והקורא יכול לבחון אותם ולעמת ביניהם.
הספר הוא פרי דיאלוג מתמשך בין אנשי מדיניות – ראשי המינהל להכשרה ופיתוח מקצועי של עובדי הוראה, מורים וחברי סגל במכללות האקדמיות לחינוך – ובהם הממלאים את שני התפקידים זה בצד זה. הוא אינו רק מגיש ידע מוסכם, אלא גם מבקש להעלות שאלות ולעורר מחשבה. הספר מזמין אתכם, הקוראים, להמשיך ולהשתתף בדיאלוג שנפתח. התקווה היא ליצור הזדמנויות ללמידה מעמיקה של הנושא ובכך להשביח את מערכת החינוך בדרכה לקידום ההוראה והלמידה.
פרסונליזציה של למידה מקצועית מתמשכת של מורים: מבט גלובלי
מתוך גישה של פרסונליזציה, ספר זה מקשר בין תיאוריה ליישום בהקשר של פיתוח מקצועי מתמשך (CPD) של מורים, בחינת המגמה הנוכחית בנושא פיתוח מקצועי מתמשך של מורים ומתווה את המעבר לעבר קוספט של למידה מקצועית מתמשכת (CPL).
הפרקים בספר בוחנים מושגים כמו מוטיבציה, פרופסיה, מומחיות, מסלולי קריירה, סיפור חיים והעצמה. בספר נבחנות השפעותיהם ותפקידיהם של המורים במהלך תהליך המאופיין בפרסונליזציה של הצמיחה המקצועית שלהם תוך כדי הקריירה המקצועית. הצגת עקרונות הפרסונליזציה ומשמעותם עבור למידה מתמשכת של מורים, מספקת פרספקטיבה גלובלית ומודל המבהיר את ההשלכות המעשיות של המהלך לקראת פאסונליזציה בלמידה מתמשכת של מורים, כולל השינויים הנדרשים הן בעמדות של המורים עצמם והן במסגרות להכשרת מורים ופיתוח מקצועי שלהם.
ספר זה מציע מודל רב מימדי ייחודי וחדשני שפועל ככלי למורים המעוניינים בבניית הלמידה המקצועית שלהם. ספר זה יהיה שימושי למורים וחוקרים המעורבים בפיתוח מקצועי של מורים, מנהיגות בית ספרית, ניהול בית ספר, כמו הקונטקט הבינלאומי.
מדידה, הערכה ופיתוח מקצועי דיגיטלי של מיומנויות דיגיטליות בחינוך
סקירה זו מציגה שלל מחקרים שבחנו את תשתית ה-DigCompEdu, ואת השאלון המקוון שפותח כדי למדוד ולהעריך את רמת האוריינות הדיגיטלית של המורים.
פרקים מספרים
מיט"ל – טכנולוגיות למידה בהשכלה הגבוהה בישראל
הפרק עוסק בתהליכי יישום התוכנית הלאומית להתאמת המכללות לחינוך למאה ה21.
במאמר מתוארים ממצאים של אוסף מחקרים בארבע רמות: מדיניות משרד החינוך בנושא שילוב התקשוב במכללות לחינוך; מדיניות המכללות בתחום יישום התוכנית הלאומית להתאמת המכללות לחינוך למאה ה-21; הפיתוח המקצועי של סגלי ההוראה במכללות לחינוך; והכשרת הסטודנטים להוראה משולבת תקשוב. ממצאי המחקר, שנערך בגישה המשלבת מתודולוגיה כמותית ואיכותנית, מצביעים על מימוש חלקי של יעדי התוכנית. נראה כי למרות השתלבות הסטודנטים בבתי הספר במסגרת העבודה המעשית שלהם, עדיין קיים פער בין המדיניות והפרקטיקה במכללות ובבתי הספר. למחקר היה תפקיד חשוב בתכנון וביישום התוכנית הלאומית להתאמת הכשרת מורים במאה ה-21 והוא עשוי לקדם מדיניות של שילוב דגמי הוראה חדשניים עם טכנולוגיות מידע ותקשורת.
חינוך כמערכת מורכבת
חדשנות בהוראה: חקר מקרה של דפוסי אימוץ ושילוב משחק דיגיטלי בהוראה בקרב מורים.
הפרק מופיע בשער הרביעי בנושא: טכנולוגיות למידה: הדור הבא